Ringmaat bepalen

Niets is zo vervelend als een ring die niet goed past.
Helaas blijft het altijd lastig om de juiste maat te bepalen. Daarom hebben we een paar handige hulpmiddelen op een rijtje gezet om de maat voor je ring te kunnen bepalen.

Staat je maat niet in de webshop vermeld. In veel gevallen is het ook mogelijk om naast de standaard maten in de webshop, elke andere tussenmaat te bestellen. Omdat alles op maat gemaakt wordt, kan elk sieraad worden gemaakt naar je eigen maat. 
Wil je hier gebruik van maken? Geef dan de gewenste maat aan in het opmerkingsveld bij het uitchecken.

RINGMAAT BEPALEN

Welke zaken kunnen invloed hebben bij het bepalen van je ringmaat:

 • Weersomstandigheden – Wanneer het koud is, worden je vingers dunner en zal de ring losser aanvoelen. Wanneer het warm is zetten ze vaak uit. Ben je in een vochtige omgeving, of wil je je ringen altijd dragen zonder ze af te doen, moet je hier zeker ook rekening mee houden.
 • Verandering in de dikte van je vingers – Een vinger kan op verschillende momenten van de dag behoorlijk in dikte verschillen. Vingers zijn ‘s ochtends dikker dan ‘s avonds. Ook wisselingen in omgeving, eetgewoontes, ziekte, zout opname, medicijnen en niet te vergeten zwangerschap kan je vingerdikte beïnvloeden.
 • Standaard ringmaten – Verschillende landen en merken werken vaak met verschillende ringmaten, een echte standaard is er dus niet.
  In de webshop worden de Nederlandse maten aangehouden door middel van de diameter in millimeters.

Methode 1: ring doorsnee met gebruik van liniaal

 1. Plaats een ring die je goed past op een liniaal.
 2. Bekijk hoeveel mm de liniaal aan de binnenkant van je ring aangeeft. (Dus de dikte van ring niet meetellen).
 3. Als je niet op een exacte maat uitkomt, rond het getal dan altijd naar boven af. 
 4. Is de binnendiameter van de ring 18,5 mm, dan is jouw ringmaat 18,5.

Methode 2: omtrek vinger

 1. Zoek een lintje of een papiertje van ongeveer een ½ cm breedte, vooral niet te dik, want dit heeft invloed op de maat. 
 2. Wikkel het lintje rond het breedste gedeelte van je vinger, anders past de ring niet over je knokkels.
 3. Gebruik een pen om aan te geven op het lintje/papiertje waar het punt zit waar een overlapping zit, als het lintje/papiertje een complete cirkel vormt.
 4. Meet met een lineaal de lengte vanaf het beginpunt tot het met de pen aangegeven punt op het lintje/papiertje.
 5. In de ontstaande tabel vind je de ringmaat.

 

Methode 3: op laten meten

Om zeker te zijn van de juiste ringmaat kun je altijd even je ringmaat laten opmeten bij de plaatselijke juwelier. Dit doen ze gewoon gratis voor je en hier kunnen ze op de millimeter nauwkeurig je ringmaat opmeten.